Понеділок, 22.10.2018, 00:05
Вітаю Вас Гість | RSS

Чернещинський НВК

Категорії розділу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Харчування

Харчування в дошкільному навчальному закладі Чернещинського НВК Борівської районної ради в Харківській області здійснюється на підстав наступної нормативної бази:

Закони України

"Про безпечність та якість харчових продуктів" (затверджено 23 грудня 1997 р. №771/97-ВР (у редакції закону України від 6 вересня 2005 р. №2809-IV));

"Про дитяче харчування" (затверджено 14 вересня 2006 р. №142-V);

"Про дошкільну освіту ст. 35" (затверджено 11 липня 2001 р. №2628-ІІІ);

"Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (затверджено 24 лютого 1994 р. №4004-ХІІ);

"Про захист населення від інфекційних хвороб" (затверджено 6 квітня 2000 р. №1645-ІІІ);

"Про захист прав споживачів" (затверджено 12 травня 1991 р. №1023-ХІІ);

"Про освіту ст. 25" (затверджено 23 травня1991 р. №1060-ХІІ);

"Про охорону дитинства" (затверджено 26 квітня 2001р. №2402-ІІІ);

"Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (затверджено 26 квітня 2001 р. №2400-ІІІ).

 

Постанови Кабінету Міністрів України

"Про затвердження наборів продуктів харчування,"наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп гаселення (затверджено 14 квітня 2000 р. №656);

"Про затвердження Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей" (затверджено 22 січня 1996 р. №116);

"Про затвердження Порядку подання фінансової звітності" (затверджено 28 лютого 2000 р. №419);

"Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів" (затверджено 26 серпня 2002 р. №1243);

"Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (затверджено 21 травня 1992 р. №258);

"Про реалізацію ст.28 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів"" (затверджено 26 липня 2006 р. №1023).

 

Спільні накази Міністерств України

"Про затвердження Інструкції з організаціїї харчування дітей у дошкільних навчальних закладах" (Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту № 202/165 ( z0440-13 ) від 26.02.2013);

"Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах" (затверджено Міністерством освіти і науки України та Міністерством охорони здоров'я України від 1 червняня 2005 р. №242/329).

 

Накази Міністерств України

"Про затвердження порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах" (затверджено Міністерством освіти і науки від 21 листопада 2002 р.№667).

Листи 

Лист МОН № 1/9-452 від 25.06.13 року "Про посилення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах"

Санітарний регламент

Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів

Додаток 1 до Санітарного регламенту для  дошкільних навчальних закладів

Додаток 2 до Санітарного регламенту для  дошкільних навчальних закладів

 

Аналіз норм харчування  П О С Т А Н О В А   від 22 листопада 2004 р. N 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах"

  аналіз норм харчування за 2013 рік
  аналіз норм харчування за 2014 рік

  аналіз норм харчування за 2015 рік 

                            Харчові джерела вітамінів та мінеральних речовин

      Компоненти харчування. Харчові джерела вітамінів та мінеральних речовин

Біотин - Печінка, яєчний жовток, овес, овочі, горіхи, пророщене зерно

Вітамін А (ретинол) - Риб’ячий жир, печінка, нирки, молоко, масло, сир, яйця, маргарин, зелені листкові овочі, жовті та червоні фрукти й овочі (зокрема абрикоси, морква, помідори)

Вітамін В1 (тіамін) - Свинина, бекон, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, дріжджі, соя, риба, зелені овочі (зокрема горошок), картопля

Вітамін В12 (ціанкобаламін) - Печінка, м’ясо, яйця, дріжджовий екстракт, молочні продукти, риба. У рослинній їжі відсутній

Вітамін В2 (рибофлавін) - Клітковина, печінка, дріжджі, зернові зародки, м’ясо, соя, яйця, овочі, горіхи, молочні продукти (зокрема сир) Вітамін В2 (рибофлавін) - Клітковина, печінка, дріжджі, зернові зародки, м’ясо, соя, яйця, овочі, горіхи, молочні продукти (зокрема сир)

Вітамін В3 (ніацин) - Печінка, пісне м’ясо, продукти із цілого зерна, овочі (зелений перець, горошок, картопля тощо), риба, дріжджі, арахіс, сир, яйця

Вітамін В5 (пантотенова кислота) - Більшість продуктів, як-от: м’ясо, зернові продукти (зокрема з висівками, темний рис), овочі, дріжджі, яйця, горіхи

Вітамін В6 (піридоксин) - М’ясо, яйця, риба, хліб, зелені овочі (зокрема капуста), дріжджі, пророщене зерно та продукти з борошна з висівками, молоко

Вітамін Д (кальциферол) - Масло, маргарин, яйця, риб’ячий жир, жирна риба

Вітамін Е (токоферол) - Насіння, зелені листкові овочі, горіхи, хліб із висівками, маргарин, крупи, яєчний жовток, рослинна олія, пророщене зерно

Вітамін К - Зелені овочі, соя, печінка, рослинна олія, крупи, фрукти, горіхи

Вітамін С (аскорбінова кислота) - Чорна смородина, шипшина, солодкий перець, апельсини, лимони, помідори

Залізо - М’ясо, печінка, нирки, яйця, квасоля, сочевиця, шпинат, курага, дріжджі, інжир, чорнослив, крупи, горіхи, какао, патока

Йод - Морепродукти, печінка тріски, фрукти, овочі. Йодовані добавки містяться також у деяких сортах кухонної солі

Калій - Крупи, фрукти і фруктові соки, овочі, горіхи, м’ясо

Кальцій - Молоко, йогурт, сир, м’ясо, крупи (зокрема вівсяна), риба (зокрема сардини), зелені овочі (крес-салат, шпинат тощо), кунжут, горіхи

Лецитин (холін та інозитол) - Яєчний жовток, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, овес, горох і боби, горіхи, пророщене зерно

Магній - Зелені овочі (крім шпинату), хліб, молоко, яйця, арахіс, соя, кунжут, ціле зерно

Марганець - Листкові овочі, боби, горох, ананаси, продукти із цілого зерна, яєчний жовток, горіхи, насіння, чай, кава

Мідь - Зелені овочі, печінка, молюски, продукти із цілого зерна, сухофрукти, миндаль

Сірка - Яйця, м’ясо, риба, молоко, крупи. Міститься у всіх білках

Фолієва кислота - Печінка, зелені овочі, бобові, хліб, банани, продукти із цілого зерна, дріжджі

Фтор - Чай, морська риба

Цинк - М’ясо, продукти із цілого зерна, бобові 

 

                                                                           Пам’ятки для батьків

                Режим харчування дитини вдома

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:

  • перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
  • під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;
  • після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.

Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.

Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:

  • привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);
  • виховувати слухняність, пошану до дорослих;
  • заохочувати висловлювати прохання;
  • навчати словам ввічливості.

Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.

У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад санітарно-епідеміологічних станцій.

 

                       Правила   харчування у весняно – літній період

      У весняний період скорочується набір овочів та фруктів. Тому з самої ранньої весни, як тільки з'являється зелена цибуля, потрібно її постійно додавати дітям в любий прийом їжі. Зелена цибуля містить в собі 30 - 40 мг віт. С, 2мг каротину, 1 мг віт. Е, 0,1 мг віт В1, 18 мг фолівої кислоти. Вона дуже багата солями калію, заліза і перевищує всі овочі і фрукти по вмісту кальцію (100мг). Цибуля – важливий компонент багатьох салатів.

         Багаті віт. С шипшина і чорна смородина. Їх необхідно заготовляти для зими. Чорна смородина перетерта з цукром містить 80 – 100 мг цього вітаміну. 2 чайні ложки забезпечують 80% добового споживання віт. С дитиною 3 – 6 років. Ця кількість смородини достатня для приготування склянки смачного напилку, який краще давати в 2 прийоми до основного харчування, якби провітамінізіровати всі прийоми споживання їжі.

         Відвари шипшини повинні обов'язково входити в раціон дитячого харчування. Шипшина містить в собі багато вітаміну Р, що в складі з віт. С складають активний біологічний комплекс. Вона містить в 100 г споживчої частини: каротину 6,7 мг, віт Е 4,3 мг, РР 1,5 мг, В1 0,5 мг, а по вмісту від В2 0,84 мг, перевищує всі овочі і плоди в 10 – 15 раз. Склянка відвару шипшини поновлює вітамінний склад раціону і збагачує його залізом. Багато вітаміну С в цитрусових, які гарно зберігаються до весни.

         Соки також необхідні дітям у весняно – літній період, так як в них є органічні кислоти, біологічний комплекс цукру, мінеральних солей і мікроелементів. Необхідно вживання віт А, каротину. Міститься він у молоці, сметані, маслі, курячих жовтках, моркві, печінці. Віт А має властивість відкладатися „прозапас”. В кінці червня достигає полуниця, чорниця, суниця, вишні які поповнюють організм вітамінами та мікроелементами.

         Режим дня – це правильний розпорядок в часі і правильна послідовність в задоволення основних фізіологічних потребах дитини. Так як правильне чергування сну, харчування прогулянок занять може забезпечити дитині добре здоров'я правильний розвиток організму вищої нервової діяльності дітей. Їх хороше самопочуття і активні поведінки. В ДНЗ встановлюється чіткий режим який повинні всі чітко виконувати. Дошкільному закладі в кожній віковій групі вивішується режим дня в якому вказано час для прийому їжі, занять прогулянок. Батькам необхідно знайомитись з режимом роботи і у вихідні дні виконувати його.

 

Свята та події
Календар України. Українське ділове мовлення
Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук

Copyright MyCorp © 2018
Конструктор сайтів - uCoz