Четвер, 25.04.2024, 05:11
Вітаю Вас Гість | RSS

Чернещинський НВК

Категорії розділу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Харчування

 Організація харчування дітей у закладах

 загальної середньої  та дошкільної освіти

 

ПЕРЕЛІК

 нормативно-правових документів для організації харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти

Закон України від 23.12.1997 № 771/97-ВР „Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” (зі змінами) Завантажити

П.1, п. 2 доручення Прем’єр-міністра України від 25 жовтня 2019 року № 37580/0/1-19 щодо організації безпечного та якісного харчування дітей Завантажити

Закон  України „Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб? , (16 січня 2020 року№ 474-IX); Завантажити

Розпоряження Кабінету міністрів України від 05.08.2020 № 1008-р „Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування Завантажити

Норми харчування у навчальних закладах: Постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. №1591 Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо» – znaimo.gov.ua.

Нормативний путівник на 2021/2022 навчальний рік

Постанови КМУ:

Листи:

Накази 

Наказ Мінекономіки від 17.11.2020 № 2347 "Про затвердження Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти" Завантажити

Наказ Мінекономіки від 30.10.2020 № 2208 "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти" Завантажити

Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 № 2205  „Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти” Завантажити

Наказ Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 „Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах” Завантажити

Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України 17.04.2006 № 298/227 „Про затвердження Інструкції з організації харчування  дітей у дошкільних навчальних закладах? Завантажити

Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 15.08.2006 № 620/563 „Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах” Завантажити

Наказ Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667 „Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах? Завантажити

НАССР

СТАНДАРТИ НАССР

Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 08.08.2019 № 446 „Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР".    Завантажити

Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 „Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)" (зі змінами) Завантажити

Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах: Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 року № 242/329 

Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах: Наказ Міністерства освіти України та Міністерства охорони здоров’я від 15.08.2006 року № 620/563 

Харчування пільгових категорій учнів: Постанова Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 р. №856 Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах

Гігієнічний стандарт: Проєкт Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти (Додаток 4. Рекомендації із здорового харчування дітей в загальноосвітніх навчальних закладах)

Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджена наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 року № 298/227, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 05 травня 2006 року за № 523/12397;

Документація з організації харчування в Чернещинському НВК 

Наказ  від 31.08.2020 № 114   "Про організацію харчування учнів Чернещинського НВК у 2020-2021 н.р." 

Наказ відділу з питань гуманітарної політики Борівської селищної ради від 10.01.2022 №8 "Про організацію харчування учнів закладів загальної середньої освіти Борівської селищної територіальної громади у 2022 році

Наказ відділу з питань гуманітарної політики  Борівської селищної ради від 25.01.2021 №2 "Про організацію харчування учнів закладів загальної середньої освіти Борівського району у 2021 році" 

Наказ  від 28.01.2021 № 18    "Про організацію харчування учнів та вихованців  Чернещинського НВК на 2021 рік"

Комісія з громадського контролю

СКЛАД  КОМІСІЇ 

з громадського контролю за якістю харчування

Маслік Н.В. - голова комісії

Волохай І.П. - член комісії

Петренко Р.П. член комісії

 

ПОЛОЖЕННЯ про комісію  з громадського контролю за якістю харчування у Чернещинському  навчально-виховному комплексі  

 «Загальноосвітня школа І- ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»

 

Комісія з бракеражу продуктів харчування 

   Склад комісії з бракеражу продуктів харчування та продовольчої сировини у складі:

Северін В.М., відповідальної за організацію харчування;

Жифарської Г.В. та Коваль Г.Г., кухарів НВК;

Бухало С.М., представника громадськості.

 

ПЛАН

роботи комісії з бракеражу продуктів  харчування на 2021/2022 навчальний рік  по  Чернещинському НВК

 

ПЛАН КОНТРОЛЮ ЗА ОРГАНІЗАЦІЄЮ ХАРЧУВАННЯ

у Чернещинському НВК

Харчування у закладах освіти – права батьків

Батьки можуть впливати на організацію харчування дітей у школах та садочках.  Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи чи дитсадка і поцікавитися, що їсть її дитина (будь ласка, зауважте, що при цьому ви маєте бути здоровим/здоровою та обов'язково зняти верхній одяг).  Перше, на що варто звернути увагу, це на організацію інформаційного стенду на якому має бути:

  • меню-розклад на кожен день (склад та кількість продуктів заздалегідь затверджується у виконавчому органі місцевого самоврядування). Усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що дитина має на тарілці згідно її вікової групи;

  • примірне двотижневе меню, погоджене власником закладу та територіальним органом Держпродспоживслужби, складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами;

  • книга відгуків та побажань;

  • інформація про організацію, яка здійснює організацію харчування у закладі освіти;

  • якщо у закладі освіти  є буфет, має бути погоджений у Держпродспоживслужбі асортиментний перелік. Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка продається у буфеті школи, забороненої. Варто зазначити що у закладах освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку,  консерванти;

  • повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день.

  • У їдальні зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в харчування дитини (із зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані).

  • У їдальні, або поряд, обов’язково повинні бути створені умови для особистої гігієни, а саме: рушники, мило біля раковини, щоб діти змогли вимити руки. Згідно  санітарних норм у їдальні має бути не тільки холодна, а й тепла вода.

Питний режим

Велике значення в організації харчування дітей має питний режим. Для його забезпечення:

  • мають бути обладнані питні фон­танчики, якщо для пиття використовують сиру воду, що відпові­дає ДСТУ 2874-82 "Вода питна";

  • у разі заборони використання сирої води для пиття застосовують кип'ячену;

Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії

 Завітавши у їдальню закладу освіти радимо батькам звернути увагу на  зовнішній вигляд працівників: 

  • усі мають бути у спецодязі, волосся має бути підібране і заправлене під головний убір;

  • на роботу до їдальні допускаються тільки особи, які мають дані про проходження медичного огляду, мають особову медичну книжку (ОМК). У разі відсутності даного документу або відсутності  у ОМК відповідного переліку необхідних обстежень, роботодавець має право не допустити працівника до виконання своїх обов'язків.

Батьки у їдальні закладу освіти можуть;

  • спробувати тарілку рукою: чи їжа, яку дали дитині, тепла, чи холодна;

  • перевірити чистоту їдальні та посуду, в якому подають їжу дітям;

  • купити собі порцію їжі у шкільній їдальні і скуштувати її, щоб переконатися, що все свіже і доварене;

  • зважити порцію, щоб переконатися, що усі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам. Ваги для цього мають бути або у самій їдальні, або у харчоблоці – в такому разі можна попросити працівників провести цей вимір та простежити за вагою, не заходячи у харчоблок.

Задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблоку, постачанням продуктів харчування - батьки можуть створити комісію з  організації харчування у закладах освіти, можуть брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, створювати раду з харчування.

Батьки навіть можуть делегувати представника батьківської громади закладу освіти для перевірки харчоблоку, щоб він з’ясував, у якому стані і як зберігаються та готуються продукти. Для цього представнику батьків необхідно  пройти медичний огляд  і отримати особову медичну книжку.

Після проведення контролю за організацією харчування учнів необхідно  зафіксувати виявлені недолік. Документ складається у довільній формі, оскільки чітких вимог до його складання законодавство не передбачає. Це має бути опис виявлених проблем у організації харчування учнів. За результатами виявлених недоліків батьки та адміністрація закладу можуть звернутись до організації. яка надає послуги з харчування у цьому закладі, або до відповідних органів, на які покладені функції контролю.

 

Зовнішній контроль за організацією харчування учнів здійснюють:

  • територіальні органи Держпродспоживслужби;

  • органи виконавчої влади та місцевого самоврядування;

  • органи управління освітою.

  Організацію харчування у ДНЗ здійснюють відповідно до спільного Наказу МОЗ та МОН від 17.04.2006 №298/227 "Про затвердження Інструкції з організації харчування  дітей у дошкільних навчальних закладах" 

Відповідальний за виконання та дотримання норм харчування у садочках є:

  • керівник закладу та засновник закладу.

 У дитячому садочку  обов’язок та контроль дотримання затверджених норм харчування покладено на медичну сестру

Режим харчування  затверджується    керівником    закладу та залежить від режиму роботи.  Їжу необхідно  видавати   дітям   у   суворо    визначений    час,  4-5  разів на добу з інтервалами у 3-4 години.
Завезення продуктів   харчування   і  продовольчої  сировини  повинні залежати від терміну їх реалізації  та кількості дітей,  які  відвідують  заклад,  при  цьому  частота завезення  повинна  становити  2-3  рази  на тиждень  (м'ясні страви готуються - 4 рази, сирні та рибні - 2-3 рази на тиждень);

Консерви    м'ясні,    рибні   та   овочеві   можуть використовуватися  як  виняток у разі відсутності м'яса, риби, свіжих  овочів,  але  тільки  після  їх термічної обробки при приготуванні перших і других страв. При цьому необхідно закуповувати натуральні  консерви  без  додавання  олії,  томату,  оцту.
Ураховуючи можливі перебої у постачанні продуктів харчування, у дошкільному навчальному закладі повинен бути двотижневий запас рибних, м'ясних консервів, молочних продуктів тривалого терміну зберігання,  фруктів. Запас овочів у дошкільному  навчальному  закладі повинен бути не більше ніж на 20 діб; круп, бобових - 30 діб.
Меню – розклад у ДНЗ : складається щоденно  та  окремо  для  двох  вікових груп - дітей  віком  до 3 років та дітей віком від 3 до 6(7) років відповідно до  затверджених   норм   харчування
Видача готових страв дозволяється тільки  після  зняття  проби медпрацівником (лікар,  медсестра,  дієтсестра), у разі  його  відсутності -іншою особою.
Наказ МОН та МОЗ про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах 

 

 
Якість освіти
Свята та події
Календар України. Українське ділове мовлення
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz