Вівторок, 23.04.2024, 19:54
Вітаю Вас Гість | RSS

Чернещинський НВК

Категорії розділу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2021 » Січень » 26 » Міжнародний день грамотності 2020 (8 вересня)
10:31
Міжнародний день грамотності 2020 (8 вересня)

     Міжнародний день грамотності 2020 (8 вересня) 

Починаючи з 1966 року ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотності, намагаючись саме в такий спосіб привернути увагу суспільства й мобілізувати міжнародну суспільну думку, щоб збудити його інтерес і досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності — однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 році.

Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.

Мета Міжнародного дня грамотності — відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому. Він підкреслює важливість грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті.

8 вересня в світі відзначається Міжнародний день грамотності, один з міжнародних днів в системі Організації Об'єднаних Націй. Докладніше про свято читайте за цим посиланням, а ми пропонуємо вам переглянути різні онлайн-ресурси для вдосконалення української мови. 

Офіційний сайт української мови

На сайті є правила правопису, пунктуації, правильних наголосів, а також словник синонімів. Крім того, там додані підручники, є розділ антисуржик і можна поставити запитання.

«Словотвір»

Майданчик для перекладів запозичених слів, на якому зареєстровані учасники пропонують варіанти перекладу запозичених слів та голосують за найкращі. На сайті є креатиивні (читай веселі) переклади, наприклад, «віп-зона» – панський кут, а «попкорн» – баранці, «планшет» — гортайчик.

LanguageTool

Програмний засіб, який допоможе перевірити граматику та пунктуацію в україномовних текстах. У безплатній версії максимальний розмір тексту на перевірку – 20 тис. символів. Є можливість завантажити додаток для використання в браузері.

Лінгвістичний портал «Мова.info»

На порталі ви знайдете правила правопису і добірки словників, а також підручник і тести. У довідковій службі є відповіді на поширені запитання.

Мова – ДНК нації 

Мультимедійний освітній проєкт для тих, хто хоче вдосконалити свої знання української мови. На сайті можна ознайомитися із складними моментами української мови, зробити вправи, написати диктант. В проєкту також є додаток і 11-серійний мультсеріал для дітей.

Тренажер із правопису української мови

Поєднує теоретичні положення й практичні завдання (онлайн-вправи, тести), що сприяє засвоєнню граматики української мови і вдосконаленню правописних навичок. Навчальні матеріали додатково містять різноманітну пізнавальну інформацію. Є розділ з підготовки до ЗНО.

Лайфхаки з української мови

Онлайн-курс у формі корисних порад для вивчення теорії української мови. Курс складається із 16 лекцій, також доступний інтерактивний конспект зі всіма темами.

«Є-Мова»

Освітня платформа громадської організації «Український світ» пропонує курси як з вивчення та популяризації української мови, так і культурно-просвітницького характеру та курси підвищення кваліфікації вчителів. Понад те, ви можете пройти тест на визначення рівня української мови та замовити онлайн-навчання для себе чи для колег. 

Новий український правопис

За цим посиланням завантажуйте Український правопис (2019). А за цим посиланням стислий огляд основних змін у новій редакції «Українського правопису» (2019).

Додаток R.I.D.

Проєкт пропонує кожному бажаючому збагатити свій словниковий запас смачними колоритними словами, які конкуруватимуть із заїждженим повсякденним мовленням. Програма відкриває користувачу три нових слова щодня. За вивчення цих слів нараховується ігрова грошова одиниця – «пісок часу».

Анімаційний серіал для дошкільнят «Говоримо українською»

Вивчайте правила та особливості, властиві українській мові разом з дітьми. Цей анімаційний проект з 26 серій створено телеканалом  ПЛЮСПЛЮС за підтримки Міністерства культури України для популяризації української мови серед дитячої аудиторії. В проєкті були задіяні мовознавець Олександр Авраменко та психологиня Світлана Ройз. 

Телеграм-канали

В Телеграмі є цікаві канали, які також дозволять вам вдосконалити українську, наприклад, 
на каналі  Українська мова на вас чекає інформаціяя про типові помилки в наголосі, виборі слів та висловів. В Солов'їна Мова вам допоможуть побороти суржик, а на каналі Плекаймо мову ви знайдете не тільки правила і роз'яснення щодо правопису, а також гарні цитати про мову. А в Корректаріум мовознавці знайомлять зокрема з новим правописом. Мовні цікавинки дивіться на Грамота.ua, а питомі українські сталі вислови на каналі Українські фразеологізми.

Tik Tok

Тут нам прийшлися до вподоби канал Сорокіної Наталі (@zno_natali), яка в своїх відео коментує новини з сфери освіти і готує до ЗНО, та канал Данила Гайдамахи (@chornobrovyi), представника покоління Z, в якому він декламує вірші і розповідає, як перейти на українську мову.

Звичайно, що всі ресурси охопити неможливо, пишіть в коментарях, які ресурси необхідно додати і ми розглянемо вашу пропозицію.

Переглядів: 143 | Додав: Школа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Якість освіти
Свята та події
Календар України. Українське ділове мовлення
Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz